Nieuw haar / New hair

 

Selfie met eigen haar / Selfie with own hair

Selfie met eigen haar / Selfie with own hair

Volgende week word ik voor de derde keer kaal.

Ik ben vanmiddag voor een pruik gaan shoppen en ik was aangenaam verrast. Er is een duidelijke kwaliteitsslag gemaakt in twaalf jaar.

Het belangrijkste nadeel van een pruik vond ik vroeger dat het voelde als een zweterige marmot op je hoofd. En er zaten randjes aan (bij de oren), die me pijn deden.

Toen ik zwanger was van Axel, koos ik daarom voor een toupim: een zachte haarband met synthetisch haar. Stond leuk, maar werd niet vergoed door de verzekeraar (hoewel een toupim maar een kwart kost van een pruik!) en bleek helaas van beroerde kwaliteit. Gelukkig groeide na drie AC-kuren mijn eigen haar weer terug.

Ik kwam dus bij de pruikenmaker haarwerkspecialist binnen met het idee dat ik honderden euro’s zou moeten bijbetalen voor iets behoorlijks. Dat valt mee. Ik wil namelijk een kort model en de synthetische modellen zijn veel mooier dan in 2002. Je hoeft ook niet meer zo’n lelijke dikke pony aan je pruik te hebben om de plastic rand te verbergen.

Zangeres zonder Naam / Ladysinger without a Name

Zangeres zonder Naam / Ladysinger without a Name

Ik heb van alles gepast. Het meeste was voor blonde vrouwen. En met de donkere pruiken leek ik op de Zangeres Zonder Naam (geen foto van gemaakt!). Ze gaan nu iets bruins/kopers voor me bestellen, ook omdat mijn huid nog lichter zal worden door de chemo (en omdat ik niet in de zon mag). Vrijdag ga ik terug en hoef ik pas definitief te beslissen.

De kapster probeerde totaal niet om me iets aan te smeren, terwijl ik daartoe met mijn ruime budget toch alle gelegenheid bood. ‘Met die paar honderd euro die je nu overhoudt, kun je iets leuks doen met je gezin’, zei ze heel hartelijk. Zonder zelfs maar de suggestie dat ik dat geld in hun zaak zou besteden.

Axel vindt het wel een goed idee dat ik nieuw haar ga kopen. Hij heeft me bij de kapper al nephaar aangewezen, maar dat waren weaves (haarstukken die je vastmaakt aan je eigen haar). Toen ik tegen hem zei dat ik de pruik thuis niet ga dragen, maar mutsjes en sjaals op mijn hoofd doe (ook als ik slaap) vroeg hij of zijn oppas, die moslima is, ook kaal is. Ze heeft immers een sjaal op haar hoofd.

Zo zie je hoe een kleuter denkt.

~

I will lose my hair for the third time next week.

Hoe blonder, des te nepper / The more blonde, the more fake

Hoe blonder, des te nepper / The more blonde, the more fake

I went shopping for a wig this afternoon and was pleasantly surprised. Quality has definitely improved over the past twelve years.

Wigs’ main disadvantage for me was that it felt like you had a sweaty Guinea pig on your head. And the edges (near my ears) hurt me.

So when I was pregnant with Axel I chose a toupim: a soft piece of cloth with synthetic hair. Looked nice, but it was not covered by my insurance (even though a toupim costs only 25% of a wig!) and it appeared to be, alas, of inferior quality. I was glad my hair grew back after three rounds of AC.

So I came to the wig specialist assuming I would have to pay hundreds of euros for something acceptable. I need not. I want a short model and synthetic hair looks way better than it did in 2002. You don’t need to have such an ugly thick fringe to cover the plastic edge.

I tried a bit of everything. Most wigs were for blonde women. And the dark wigs made me look like the Dutch Ladysinger Without A Name (I did not take pictures there). They are going to order several brown/copper colours for me, because my skin is going to bleach during chemo (and because I may not sunbath). I will go back on Friday and need not make any decision yet.

The hairdresser did not make any attempt to sell me expensive wigs, even though I offered her all kinds of opportunities with my large budget. ‘You can spend the few hundred euros left on doing something nice with your family’, she said wholeheartedly. Without even the slightest suggestion that I would spend it in the shop.

Axel found it a good idea that I would buy new hair. He even showed fake hair to me at the hairdresser’s, though those were weaves, which need to be attached to your own hair.

When I told him I will wear caps and shawls at home and when I sleep, he asked if one of his caretakers, who is Muslim, is bald, too. Just because she wears veils.

This shows how a four-year-old thinks.

Advertenties

9 gedachten over “Nieuw haar / New hair

 1. Toch weer een hele stap, een pruik op je kale hoofd. Inderdaad zijn de pruiken nu zo mooi dat je het verschil nauwelijks ziet. Mij vroegen ze vorig steeds of ik naar de kapper was geweest, want mijn haar zat zo leuk.
  Het enige was dat ik steeds het idee had dat ik hem voelde schuiven, maar bijna op het einde vond ik daar de perfecte oplossing voor, van de bovenkant van een panty een rand afknippen en die om je hoofd doen onder de pruik, perfect!

 2. Het is best moeilijk om je haar te verliezen. Je hebt inderdaad erg leuke pruiken. Ik droeg meestal mutsjes, omdat mijn oudste mijn pruik maar niks vond. Erg grappige reactie van je zoon.

 3. Ik heb tien jaar geleden inderdaad een fortuin bijgelegd.
  Voor een Synthetische (maar wel deels handgeknoopte) marmot.
  Maar een kortharige is misschien sowieso minder duur? Geen idee hoor. En ik hoop dat ik nog lang van jouw ervaringen mag leren voor ik zelf door ervaring wijzer wordt 😉

  Ik ben benieuwd wat voor een pruik het gaat worden.

 4. Ik moet het even laten doordringen, jij weer kaal en weer een pruik. Al je laatste behandelingen was die pruik nl. nooit een issue waardoor het ook nu nog niet in mijn hoofd zat.

  Laat je je haar er af halen voor je met plukken in je hand staat? Toch weer confronterend, ook al zijn de pruiken tegenwoordig best wel goed en mooi. Kort lijkt me heel passend . Die ene pruik lijkt wel wat op je selfie haar.

  En dat je er al met Axel over kan praten. Zo ver zijn jullie samen al gekomen. Ook al kan je vast leukere onderwerpen verzinnen om met hem te bespreken. Maar origineel in zijn denken blijft ie, ook hierbij.

 5. Hoi Dinan, blijf je blog trouw volgen en ook heb ik vaak even dat ik even aan jou en jullie denk. Het is allemaal niet niks, voor de derde keer een pruik. Deed me wel goed dat de kapster zo leuk en goed reageerde en er geen slaatje uit wil slaan, zo kan het dus ook (als ik dat even afzet waar jij tegen aanloopt in de rest van het medisch circuit…). En Axel blijft een mooi manneke in z’n orginaliteit. Sterkte woensdag met de tweede Taxol (en vooral de nasleep daarvan), Frank

 6. Hoi Diana,
  Hoewel het absoluut geen prettig onderwerp is moest ik wel lachen om de “Marmot”, de mijne ligt ongebruikt boven in de kast en vanaf het 1e moment noemde ik het de “Marmot”, ik heb bijna een jaar lang mutsjes en sjaaltjes gebruikt.
  Na de chemo`s kwam mijn haar terug als baby haar, zo zacht en slap maar ook superdun, je kijkt gewoon op mijn hoofdhuid maar inmiddels ben ik in afwachting van een haar werk volgens het Dynamic systeem en over enkele weken hoop ik weer een volle bos te hebben.

 7. Weer een nieuwe stap. Gek genoeg had ik er helemaal niet bij stilgestaan dat je nu ook weer kaal gaat worden. Raar toch eigenlijk. Wel fijn dat je zo netjes geholpen bent en dat er waarschijnlijk echt wel iets redelijks te krijgen is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s